Meteen naar de inhoud

Onze zorg in het hospice

Ons hospice is een plek met een huiselijke sfeer waar mensen kunnen verblijven in de laatste fase van hun leven. Het doel van hospicezorg is de kwaliteit van leven in die periode zo goed mogelijk te houden of te krijgen.

Ons hospice is een ‘gewoon’ woonhuis aan de Meeuwenlaan in Woerden. Wij hopen dat mensen die bij ons in het hospice verblijven, die plek zien als hun eigen huis. Dat zij, en ook hun naasten, zich er thuis voelen en niet op visite zijn. Doen wat ze thuis ook zouden doen, binnen- of buitenshuis. En dat het enige verschil met thuis is, dat er 24 uur per dag een vrijwilliger of verpleegkundige aanwezig is die ondersteuning biedt.

Wilt u een keer komen kijken in het hospice om een idee te krijgen of onze zorg bij u past? Neemt u dan gerust contact met ons op. We leiden u graag rond.

Hieronder vindt u meer informatie over de ondersteuning die de Mantelmeeuw in de vorm van hospicezorg kan bieden.

Zorg en ondersteuning

Heeft iemand die in het hospice verblijft overdag zorg nodig van een verpleegkundige van de thuiszorg? Dan komt een van de wijkverpleegkundigen van thuiszorgorganisatie Jasmijn daarvoor langs. Zij beschikken over een deskundig team van medewerkers die veel kennis hebben over zorg in de laatste levensfase.

In het hospice zijn van 7 uur ’s ochtends tot 23 uur ’s avonds vrijwilligers aanwezig. ’s Nachts is er een verpleegkundige van de thuiszorg. Onze vrijwilligers zijn geen zorgmedewerkers, wel mensen die graag iets voor een ander doen en die door ons speciaal voor dit ‘werk’ worden opgeleid. Zij kunnen alle taken uitvoeren die een mantelzorger ook kan doen.

Welke ondersteuning onze vrijwilligers geven, hangt af van de vraag van de bewoner en zijn of haar naasten. Daar sluiten we op aan. Zij voeren ook kleine zorgtaken uit, helpen bijv. bij in en uit bed gaan, zijn gastvrouw/heer en hebben tijd en ruimte om een luisterend oor te bieden aan bewoner en naasten.

Onze zorgvrijwilligers leven en bewegen mee met de bewoners en hun familie. Als gastvrouw/gastheer zijn ze verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in het hospice. Hun aanwezigheid zorgt voor veiligheid en rust voor de bewoner en hun naasten. De vrijwilligers staan de bewoner en zijn of haar familie bij op alle momenten dat daar behoefte aan is en geven mantelzorgers de ruimte om af en toe afstand en rust te nemen. Daarnaast nemen zij ook de licht verzorgende taken op zich op de momenten dat de wijkverpleging niet in huis is.

De kookvrijwilligers zorgen ervoor dat in ons hospice op maat wordt gekookt. Zij vragen elke bewoner naar zijn of haar specifieke wensen. Dat kan een klein hapje zijn of een driegangenmenu. Een lekkere haring van de markt of een paar verse aardbeitjes. Soms wordt er niet veel gegeten maar is de geur en even proeven al heel waardevol. De maaltijden worden dagelijks vers bereid. Indien gewenst kan de bewoner aangeven dat een familielid mee-eet.

Woont u in Woerden, dan houdt u uw eigen huisarts als u naar het hospice gaat. Komt u van buiten de regio, dan wordt de medische zorg overgenomen door de specialist ouderengeneeskunde waar we mee samen werken.

Impressie

Klik op de foto’s voor een vergroting.

Over ons huis

Het hospice is een ‘gewoon’ woonhuis aan de Meeuwenlaan in Woerden. We hebben ruimte voor vier bewoners, die er ieder een eigen gemeubileerde kamer hebben. Deze kan naar behoefte worden ingericht, bijvoorbeeld met foto’s en een eigen stoel en planten van thuis.

De kamers beschikken over een eigen telefoon, moderne audio-visuele apparatuur en Wifi. Bewoners kunnen altijd om hulp vragen via het alarmeringssysteem. Er zijn twee kamers op de begane grond en twee op de eerste verdieping. Hiervoor is een traplift aanwezig. Op beide verdiepingen is een badkamer.

Het huis heeft een gezamenlijke huiskamer en een heerlijke tuin. In de keuken kan familie of bezoek zelf een maaltijd voor de bewoner bereiden. Onze kookvrijwilligers gebruiken de keuken om een warme maaltijd voor alle bewoners en eventueel hun partners te bereiden. Op de eerste verdieping is een familiekamer, waar je samen kunt zijn of bijvoorbeeld met de (klein)kinderen televisie kunt kijken. Op zolder is een logeerkamer.

In de tuin staat het ‘tuinhuis’. Daar wordt onder andere les gegeven aan zorgvrijwilligers. Ook wordt er vergaderd en is het de werkplek van het coördinatieteam.

Rondom het huis is beperkt parkeergelegenheid. Op korte loopafstand is voldoende mogelijkheid om te parkeren.

Bewoners van het hospice kunnen, net als thuis, bezoek ontvangen. Op de eerste verdieping is een familiekamer, waar bewoners met bezoek samen kunnen zijn of bijvoorbeeld met de (klein)kinderen televisie kunt kunnen  kijken. Ook op de eigen kamer is bezoek van harte welkom.

Ja, dat kan. Op de zolder van de Mantelmeeuw is een ruime moderne logeerkamer waar familieleden kunnen logeren. Indien gewenst kunnen we ook een extra bed plaatsen op de kamer van de bewoner.

Impressie van ons hospice

Klik op de foto’s voor een vergroting.

Aanmelding en kosten

Het hospice van de Mantelmeeuw biedt ondersteuning aan mensen die ongeneeslijk ziek zijn en een beperkte levensverwachting hebben. Meestal is die nog enkele dagen, weken of misschien maanden. Het hospice van de Mantelmeeuw is er ook voor hun naasten: door hen te ontlasten kunnen mensen in alle rust samen toeleven naar het naderende einde.

 

Heeft u behoefte aan ondersteuning maar weet u niet zeker of u daarvoor in aanmerking komt? Neemt u dan vooral contact met ons op. Dan kijken we samen wat we voor u kunnen betekenen.

 

Is het hospice voor u (nog) niet de beste optie? Bij Stichting de Mantelmeeuw kunt u ook terecht voor zorg in aan huis.

U kunt contact opnemen via 0348 423784 voor meer informatie en aanmelding.

Als u zich aanmeldt voor zorg in het hospice, dan komt de coördinator van de Mantelmeeuw op bezoek bij u thuis of in het ziekenhuis (als u daar verblijft). De coördinator bespreekt met u wat uw wensen zijn en hoe De Mantelmeeuw u kan helpen. Ook bespreken we wat er nodig is om een opname in het hospice mogelijk te maken. Dit gebeurt in goed overleg met uw behandelend arts.

Woont u nog thuis? Dan kan de wijkverpleging u helpen met het doen van een aanvraag. Verblijft u in het ziekenhuis, dan loopt de aanvraag meestal via Zorgbemiddeling of de Transferverpleegkundige.

Heeft u behoefte aan ondersteuning maar weet u niet zeker of u voor zorg in het hospice in aanmerking komt? Neemt u dan vooral contact met ons op. Dan kijken we samen of we iets voor u kunnen betekenen.

Stichting de Mantelmeeuw kan hospicezorg kosteloos aanbieden. De Mantelmeeuw krijgt subsidie van VWS en ontvangt daarnaast steun van haar Vriendenvereniging en sponsoren. Indien u verzekerd bent voor een eigen bijdrage voor hospicezorg maken wij hier graag gebruik van. Dit regelen wij in de meeste gevallen rechtstreeks met de zorgverzekeraar. Giften en legaten maken mede mogelijk dat wij er voor iedereen kunnen zijn met onze hospicezorg.

Ervaringen

“het zijn allemaal zulke lieve mensen, ondanks de moeilijke periode voel ik me in de watten gelegd”
Contactgegevens
Contactgegevens
Steun ons